Houtskarin kulttuurikilta
ja Saaristomuseo

Houtskari lyhyesti 

Houtskari on yksi Paraisten kaupungin pienistä kaupunginosista, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa, sen läntisimpänä osana. Houtskari koostuu noin 700 erikokoisista saarista. Asukkaita vuodenvaihteessa 2010 - 2011 oli n. 560 henkilöä.
Tämän lisäksi Houtskarissa on n. 800 vapaa-ajan asuntoa osaaika-asukkaineen.

Luonto on monivaiheinen ja kasvusto lajirikas johtuen kalkkipitoisesta maaperästä, suotuisista sääoloista sekä perinteisesti hoidetusta maatalousmaasta. Houtskari kuuluu kokonaisuudessaan Saaristomeren biosfäärialueeseen sekä osittain Saaristomeren kansallispuistoon.

Houtskarissa on kauppa, pankki ja asiamiesposti, terveysasema sekä Pyhälle Marialle pyhitetty kirkko Näsbyn keskustassa.

Av BishkekRocks - Oma työ, CC BY-SA 3.0

Houtskarissa kasvaa seljakämmekkä "Adam ja Eva", Houtskarin pitäjän kukka. Suomessa seljakämmekkä on harvinainen ja rauhoitettu laji.


Eri aikoina vuoden ympäri järjestetään tanssitilaisuuksia. Tämä on vanha perinne, joka ylläpidetään sekä vanhoilla että nuorilla paritanssia harrastavilla henkilöillä. Tällöin tanssitaan humpasta sottiisiin elävän musiikin tahtiin.


Houtskarissa ei puhuta kunnon ruotsia, vaan täällä puhutaan Houtskarin murretta. 

Tietysti puhutaan ruotsiakin, mutta me houtskarilaiset puhumme keskenämme murretta ja monet vanhat ihmiset eivät ole koskaan oikein oppineet muuta kieltä.

Ulkopuolisena voi olla vaikeaa ymmärtää tätä meidän omaa kieltämme, joka muistuttaa germaanisia kieliä, koska siinä on kolme sukua, kuten saksan kielessä. Verbit muistuttavat myös saksaa, sillä ne taivutetaan samankaltaisesti. 

Näilta sivuilta lötyy lukukirja "Läsåbook e hootsjärskå" (tekstitetty), joka ehkä aukaisee Houtskarin murteen kiinnostuneille

Houtskärs kulturgille (Houtskarin kulttuurikilta) ylläpitää Houtskarin Saaristomuseota - tervetuloa tutustumaan!